torstai 22. tammikuuta 2015

Gluteeniton, maidoton ja munaton siemennäkkäri



Heti alkuun varoituksen sana. Siemennäkkäri on nimittäin osoittautunut hyvin koukuttavaksi tuotteeksi. Pellillinen katoaa meillä usein melkein suoraan uunista. Myös jouluna äidin luona näkkärilaatikon kansi kävi tiuhaan. Anoppikin kahmi näkkäriä mukaan kotimatkalle.

Siemennäkkärin alkuperäisen ohjeen lähetti Tanja joskus joulun alla helpottamaan ruokaongelmiani. Siinä näkkäriä maustetaan inkiväärillä ja kanelilla. Hyvin toimii sekin. Mukana on myös pellavansiemeniä, mutta olen ne jättänyt omastani pois, kun niitä ei kadmiumin vuoksi suositella imettäessä.

Ohje on poskettoman helppo ja näkkäritaikinan pyöräyttää muutamassa minuutissa. Pyöräytänkin näkkärin usein silloin, kun uuni on muutenkin lämmitetty. Pienoinen haaste tulee siinä kohtaa, kun taikinaa levitetään uunipellille. Mitä ohuempi, sitä rapsakampi. Joskus menee hermot ja näkkäristä tulee vähän paksumpaa. Hyvin se silti maistuu.

Pikkutyyppikin vetelee tätä herkkua, mieluiten paksun hunajakerroksen kanssa. Itsekin sipaisen hunajaa pintaan, kun tekee mieli nopeaa makeaa.

Siemennäkkäri (1 uunipellillinen)

1 dl riisi- tai maissijauhoja (tai sekoitusta)
1 dl auringonkukansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
vajaa 1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
1,5 dl kiehuvaa vettä
1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita kuivat aineet ja hunaja. Kaada sekaan kiehuva vesi ja rypsiöljy. Sekoita hyvin, että hunaja sulaa ja sekoittuu mukaan. Anna turvota noin 15 minuuttia.

Levitä uunipellille mahdollisimman ohueksi. Jos taikinaan tulee pellillä reikiä, ei haittaa.

Paista 125 asteessa noin tunti. Laita kello soimaan n. 40 minuutin jälkeen ja tarkkaile sen jälkeen tilannetta aina välillä. Kokemukseni on, että eri uuneissa paistoaika vaihtelee. Näkkäri saa paahtua aika tummaksikin, mutta ei kärähtää.

Jätä näkkäri uunipellille jäähtymään. Jos taikina on jäänyt paksuksi ja näkkäri on sitkeää, sen voi jättää rapsakoitumaan pellille vaikka yön yli.

Suojele näkkäriä perheenjäseniltä, jos haluat sen säilyvän pidempään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...