maanantai 11. tammikuuta 2016

Menneet pyhät
Joulu iski kimppuun ihan hirvittävällä vauhdilla. Minussa kaiketi asuu jonkin sortin jouluihminen, koska tykkään vanhoista amerikkalaisista joululauluista ja valoista ja koristeista ja glögistä ja lanttulaatikosta ja vaikka mistä. Mutta tällä kertaa en saanut kaupunkikodissa yhtään ainutta koristetta edes ulos kaapista. Ovikranssia ei lasketa, koska se on tainnut roikkua ovessa jo useamman vuoden kesät talvet. Olin aikonut koristella järjestämiini pieniin glögijuhliin, mutta nekin sitten peruuntuivat, kun podimme perinteistä joulunalus flunssaamme.

No, leikeltiin me Pikkutyypin kanssa lumihiutaleita keittiön ikkunaan sentään. Ja joululauluja kyllä luukutettiin ihan kiitettävästi. Varsinkin, kun Pikkutyypin leikkikoulussa levytettiin muutama laulu ihan oikealle cd:lle. Se joululevy soi meillä autossa edelleenkin takapenkin vaatimuksesta.

Hamarissa sentään ripustettiin aattona joulumänty pirtin kattoon ja kipaisinpa muutaman kuusenkin ulkorappusia koristamaan. Yhden isomman kuusen pystytin puutarhan puolelle ja siihen viritettiin valotkin. Taidan jättää sen pystyyn kevääseen asti muistuttamaan, että siinä kohtaa voisi kasvaakin kuusi, jota voisi koittaa leikkaamalla pitää sellaisena pihajoulukuusen kokoisena.
Vuoden päätteeksi päästiin pitkästä aikaa palaamaan vanhaan perinteeseen, mökkiuudenvuoden viettoon Liisan mökille. Syötiin, saunottiin pitkään ja pulahdeltiin avantoon. Ipanatkin ymmärsivät nukkua aamulla pitkään. Muisteltiin kuluneen vuoden parhaita paloja. Ei tehty ainuttakaan lupausta, mutta ennustuksia kylläkin.

Ruokalistalla oli perinteisesti loimulohta, jotka tarjoiltiin tällä kertaa hasselbackan perunoiden kanssa. Ja Hesarista otettiin testiin sinihomejuusto-persimonisalaatti, joka osoittautui sekä helpoksi, että mainioksi. Pieniä muunnoksia siihenkin kyllä tehtiin, esimerkiksi ruskean sokerin puutteessa karamelisoimme siirapin kanssa. Hyvin toimii!

Stilton-persimonsalaatti

1 pussillinen rucolaa
2 persimonia
n. 200 g stiltonia

Karamelisoidut pähkinät:
2 rkl siirappia
3 rkl vettä
100 g saksanpähkinöitä

Kanelivinegretti:
3 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
ripaus kanelia, sokeria, suokaa ja mustapippuria

Kuumenna pannu hellalla. Lisää siirappi ja vesi. Puolita pähkinät ja paista käännellen ja vahtien, että eivät kärähdä. Kun neste on haihtunut ja pähkinät ovat tahmeita, on homma valmis. Jäähdytä lautasella, mutta varo, etteivät jää kasaan ja kiinni toisiinsa.

Pese salaatti ja persimonit. Viipaloi persimonit ja asettele ne salaattipedille. Pilko juusto pinnalle. Sekoita vinaigrette ja kumoa salaatin päälle.

--

I have a little Christmas person living in me. I love the old songs, the gingerbread, the glögg, the ornaments and the lights and the works but this time I could not even get the ornaments out before Christmas. I used to hang up my ornaments in October but this time life got in the way. There'll be other Christmases, I hope.

But still, the holidays were a lovely break. Spent time together. Went to see my mom. Had people over at the farm. Saw friends. Had long saunas and quick  dips in icy water. And when the weather got so cold the kids refused to leave the house, we got the atticks cleared out. Sorted out the kids clothes and loaded boxes to take to the flea market. Good stuff.

Let's make this a good year!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...