perjantai 20. joulukuuta 2013

Aamiaissämpylät

 
 
 
Hamarissa on syksyn aikana herkuteltu sunnuntaiaamuisin tuoreilla sämpylöillä. Olen ottanut tavaksi pyöräyttää sämpylätaikinan saunan jälkeen ennen nukkumaanmenoa. Taikina saa sitten nousta rauhassa jääkaapissa yön aikana ja aamulla se vain nostellaan pellille sämpylöiksi ja tuikataan uuniin. Tällainen kaksivaiheinen leivonta sopii mulle oikein hyvin, kun kerralla aikaa ei tarvitse olla kuin ihan vähän vaan.

Näiden kanssa on hyvä laskeutua joulutunnelmiin!

Herkulliset sämpylät syntyvät helpolla perusohjeella, jota sitten muunnellaan tilanteen mukaan.

50 g hiivaa
3 dl vettä
iso ruokalusikallinen hunajaa

2 dl jogurttia, vettä tai maitoa
3 tl suolaa
jauhoja (vehnä-, sämpylä-, graham-)

Hiiva, kädenlämpöinen vesi ja hunaja sekoitetaan ja annetaan seistä, kunnes neste kuplii. Jogurtti, vesi tai maito ja suola lisätään sekaan. Tässä kohtaa sekaan voi sujauttaa myös porkkanaraastetta, syömättä jääneen iltapuuron tai vaikka kattilanpohjalle jääneen sosekeiton lopun. Lisukkeet tekevät sämpylöistä mehevämpiä. Ja sekaan voi heittää myös vähän kauraleseitä ja hiutaleita tai vaikka seesaminsiemeniä.

Jauhot lisätään vähän kerrallaan ja hyvin sekoittaen. En käytä mittaa, vaan heittelen eri sorttisia jauhoja sekaan fiilispohjalta. Vehnä- tai sämpyläjauhot ovat kuitenkin aina enemmistönä.

Jätän taikinan löysäksi. Ei se mitään puuroa saa olla, mutta kylläkin sellaista hyvin sormiin tarttuvaa. Parhaat sämpylät syntyvät taikinasta, joka on liian löysää käsin leivottavaksi. Sitten taikina jääkaappiin ja nukkumaan.

Aamulla nostelen taikinasta uunipellille kekoja lusikoiden avulla. Mummi on opettanut, että uuni kaunistaa pullan ja niin se tekee sämpylöillekin. Joskus kohotan sämpylöitä tässä kohtaa puolisen tuntia. Toisinaan pistän ne suoraan kylmään uuniin. Sitten uuni 225 asteeseen ja paistetaan n. 15 minuuttia. Jos muistan, heitän vielä paistumisen loppuvaiheessa uuniin hiukan vettä, niin sämpylät saavat vähän rapeamman kuoren.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...