tiistai 24. helmikuuta 2015

Gluteeniton täytekakku - ei mennyt ihan putkeen...Lauantaina meillä juhlittiin Pikkuveljen ensimmäistä syntymäpäivää. Siskonsa esitti jo hyvissä ajoin toiveen leijonakakusta ja koska päivänsankari ei vielä osaa ilmaista eriäviä eikä tässä tapauksessa juuri muitakaan mielipiteitä, niin sillä mentiin.

Halusin tehdä kakusta gluteenittoman, vaikka olenkin löysännyt ruokavaliotani jonkin verran. Edellisviikonlopulle osuneilla stävänpäiväkekkereillä, laskiaisriehassa ja kaksivuotisjuhlissa söin kuitenkin niin paljon vehnäistä, että tulin huonovointiseksi ja halusin, että omissa juhlissa voin vedellä herkkuja ihan vapautuneesti.

Valitsin kakkupohjaksi taannoin kehittelemäni gluteenittoman banaanikakun, jota muokkasin niin, että lisäsin kaksi munaa ja vähensin vähän jauhojen määrää. Laiskuuksissani en vatkannut munia ja seurauksena oli hyvä, mutta kova kakkupohja. Ensi kerralla laitan mukaan kolmannenkin munan ja vatkaan ne!

Niillä pohjilla kuitenkin mentiin ja täytteeksi laitoin kesällä tekemääni kriikunahilloa ja sille tein kaveriksi voi-tuorejuustokreemin, johon sekoitin mukaan siirappia väriä ja makua antamaan, koska banaanikakku tykkää kinuskisesta mausta.

Kakullinen kreemiä syntyi näin:

200 g pehmeää voita
n. 250 g Philadelphia-juustoa tai saman verran smetanaa
1 dl siirappia (voisi laittaa myös vaahterasiirappia, jos tykkää)
runsaasti tomusokeria

Notkista voi ja sekoita joukkoon juusto ja siirappi. Lisää sekaan tomusokeria, kunnes kreemi on melko jäykkää. Kakun sisään voi myös laittaa löysempää kreemiä, jos haluaa kakusta vähän vähemmän makeaa. Silloin sokeria lisätään täytteestä ylijääneeseen kreemiin niin paljon, että kuorrutukseksi tuleva osa kreemistä tulee niin jäykkää, että se pysyy kakun pinnalla ja reunoilla.

Kakku oli tosiaan ihan ok, mutta pikkusen jäi sellainen fiilis, että kuorrutettua kengänpohjaa olisi syönyt. Pitänee tehdä hieman jatkokehittelyjä. Ehkä seuraaville synttäreille saadaan toimivampi kakku. Jos uskallat kokeilla reseptiä, kerro miten kakkusi onnistui!

--

Little T had his first birthday on Saturday. Little I decided that a lion cake was what he wanted and since the birthday boy cannot yet speak his mind, we went with her interpretation.

I made the cake gluten free with my banana cake recipe, but added two eggs and put in a little less flour. I should have beaten the eggs but was I lazy and ended up with a very dense cake. It tasted fine but was a bit like eating a frosted shoe. Next time I'll add three eggs and beat them like there's no tomorrow!

Between the layers I put some plum jam that I made last summer and some frosting. This recipe makes enough frosting for both the filling and topping:

200 g butter, softened
about 250 g Philadelpia cheese
1 dl golden syrup or some maple syrup if you prefer that
lots of icing sugar

Mix the butter, cheese and suryp together and add the sugar bit by bit until you reach the desired consistency. I used runnier icing for the filling and added sugar to the remaining icing to make it thick enough to stay on the top and sides of the cake.

Like I said, this cake needs a bit of work still. If you're brave enough to give it a go, let me know how it turns out!

2 kommenttia:

  1. Kuvista ei uskoisi, että kakkupohja oli kova. Kakku näyttää oikein herkulliselta! Ja tuo leijona on upea!

    VastaaPoista
  2. Kyllä mä uskon, että kakusta saa oikein hyvän, kun vähän vielä kehittelee ja jaksaa vatkata taikinaa.

    Leijona on peräisin meidän muutaman vuoden takaiselta joululomakirppisreissulta Kaarinaan. Siltä, jolta sä ostit ne sormikkaat.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...