tiistai 23. helmikuuta 2016

Hajamielisen puutarhurin mietteitä


Kylläpäs piristää, kun on taas lumi maassa ja aurinkokin välillä kurkistelee! Nyt menee ihan fiilistelyn puolelle, mutta sallinette hieman vehreyttä valkeuden keskelle.

Kuljeskelin aamupäivällä puutarhassa, tutkastelin istutuksiani, tallasin lumeen käytäviä ja tein suunnitelmia. Penkeissä ollaan vielä ihan unten mailla ja hyvä niin. Yhdessä omenapuussa näkyi jo pieniä heräämisen merkkejä, mutta toivottavasti sekin torkahtaa vielä hetkeksi.

Joka ikinen talvi sen unohtaa, miltä piha näyttää, kun kaikki on yhtäkkiä vehreää. Tiedän tasan tarkkaan missä kohtaa mitäkin kasvaa (no, joskus joku yllättää iloisesti tai ei niin iloisesti), mutta silti talven keskellä kesäkuvien katselu on jotenkin mykistävää.Puutarhassa aikakin katoaa. Pitää tarkastaa valokuvista milloin kaivoin tai istutin mitäkin. Viime kesäkuussa laajensin pengerryksen edessä olevaa kukkapenkkiä ja istutin valkeiden pionien etualalle muistaakseni kuunliljoja ainakin.

Tartuin lapioon ihan extemporee, kun lapset jahtasivat pengerryksellä vilistäneitä sisiliskoja ja olin loppukesän kovin tyytyväinen itseeni ja lopputulokseen. Äskeisellä kierroksellani päätin,että pionien jatkoksi pitää saada joku pieni havu, vaikka ihan tavallinen metsämänty, jonka kasvua rajoittaisi leikkaamalla.


Tämä kuva on edelliskesältä. Pikkutyyppi oli silloin kolme. Tuon oikealla olevan omenapuun olin saanut Mummilta synttärilahjaksi neljä vuotta aiemmin.

Ja tuossa ruukussa kasvaa omenan siementaimi. Olin pari vuotta aiemmin syönyt puutarhassa äidin omalta pihaltaan tuomaa omenaa ja tuikannut siitä siemenen kasvimaahan. Se vietti pari ensimmäistä kesäänsä ruukussa. Tutkin tainta äsken pihalla ja muistelin, että se olisi ollut vähän vanhempi jo. Mutta selvästikin se oli vielä edelliskesänä ruukkukasvi. Nyt se odottaa siis neljättä kesäänsä. Ja sitä pitää muistaa leikellä kun sopivat kevätkelit koittavat.

Pikkutyypin pään yläpuolella pilkottavat penkkiin jostain yllättäen tupsahtaneen lehtoängelmän kukinnot. Se on ollut tarkoitus siirtää johonkin toiseen kohtaan. Mahdoinkohan siirtää sen jo viime kesänä? Se selviää muutaman kuukauden kuluttua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...