torstai 12. tammikuuta 2012

Ahvenanmaalainen pannukakku




Meillä on rappukäytävässä lehtikierrätys. Muutama vuosi sitten joku oli jättänyt alaoven sisäpuolelle sellaisen kerroskärryn, joka 80-luvulla löytyi varmasti jokaisesta kodista. Siihen saa jättää itselleen tarpeettomat lehdet. Ja joskus siinä on kirjoja ja videokasettejakin nähty. Mainio idea. Nappaan siitä silloin tällöin naistenlehtiä vessalukemiseksi (kyllä, se on suuri paheeni).

Välipäivinä käteen sattui viimevuotinen Kodin kuvalehti. Vai oliko se Liisa, jonka käteen se sattui. No, lueskelin sitä kumminkin parvekkeella pikkutyyppiä nukuttaessani ja törmäsin ahvenaanmaan pannukakkuun. Ymmärsin, että nyt jos koskaan olisi hetki kokeilla tätä klassikkoa, kun jääkaapin perällä lojui vielä tarpeeton punainen maito ihan avaamattomana.

Tämän voi tarjoilla hillon ja kermavaahdon kanssa, mutta mussuttelin sitä mieluusti ihan sellaisenaan. Tämä taitaa päästä meidän vakiherkkuihimme, koska Jonin ensimmäinen kommentti oli: "En ole eläissäni saanut näin hyvää pannaria!"

Yhteen pellilliseen tarvitaan

Mannapuuroa
5 dl punaista maitoa
3/4 dl mannasuurimoja

Pannariainekset
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
5 dl punaista maitoa
2 dl venhäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
1/2 tl suolaa

Kuumenna maito kattilassa. Lisää mannasuurimot koko ajan sekoittaen. Kypsennä n. 5 minuuttia välillä sekoittaen. Nosta jäähtymään.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Vatkaa munat ja sokeri. Lisää joukkoon jäähtynyt puuro ja muut ainekset. Sekoita ja kaada leivinpaperilla päälystetylle uunipellille. Paista uunin keskitasolla puolisen tuntia.

--

I have to translate this recipe as the Åland pancake is such a Nordic classic and maybe some of you in the Southern hemisphere can find this helpful when craving for that particular whiff of cardamom. This is a yummy desert and quicker than cinnamon buns. Plus it makes your kitchen smell looovely!

The pancake also makes a great snack, hot or cold.

What you need is

Porridge
5 dl whole fat milk
3/4 dl semolina

Other stuff
4 eggs
1 1/2 dl sugar
5 dl whole fat milk
2 dl plain flour
2 tsp vanilla sugar
1/2 tsp ground cardamom
1/2 tsp salt

Make the porrigde first. Heat milk in a pot and add the semolina to the hot milk stirring constantly. Allow to cook for about 5 minutes stirring occasionally. Let the porrigde cool.

Heat oven to 225 C. Mix the eggs nd sugar in a bowl. Add the cooled porridge and other ingredients. Cover a baking tray with baking paper and pour the dough onto it. Cook in the middle of the oven for about 30 minutes.

Serve with double cream and berries or just as such.

5 kommenttia:

  1. Minäkin teen silloin tällöin ahvenanmaalaista pannukakkua, mutta muistaakseni minun ohjeessa siihen pannaan riisipuuroa. Mutta aih, se tekisi nyt hyvää.

    VastaaPoista
  2. Nam, tuon on pakko olla aivan taivaallista! Mistäköhän ihmeestä saan mannaryynejä tähän hätään?!? Saattaa olla, että joudun testaamaan Kirjailijattaren riisipuuro versiota.

    VastaaPoista
  3. Kirjailijatar - Olen antanut itselleni kertoa, että se on gotlantilainen se, johon tulee riisipuuroa. Mutta oli miten oli, peijakkaan hyviä molemmat!

    Liisa - Onko semolina samaa, kuin mannaryyni? Olen jotenkin siinä uskossa, että ne olisi samaa tavaraa.

    Mannaryynien nopeutta ei voita mikään, kun puuronkeitto kestää 5 minuuttia, niin ei jää pannari sen vuoksi tekemättä.

    Syötiin tänään loput jälkkäriksi hedelmien ja vaahterasiirapin kera. Taivaallista!

    VastaaPoista
  4. Joo, semolina on mannaryyni, mutta sitä ei ole tarjolla ihan joka kaupassa... Pitää viikonloppuna tutustua vähän isomman marketin tarjontaan!

    VastaaPoista
  5. Koskaan en ole kokeillut mannapuurolla ryyditetyn pannukakun tekoa.. voin kuvitella mannan antavan extra-pehmeää makua. Ehdottomasti kokeilemisen arvoinen vinkki Myös alemmassa postauksessa annettu kurpitsa-vuohenjuustolasagne näyttää taivaalliselta. Kiitokset ohjeista!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...