torstai 17. joulukuuta 2015

Jouluksi kuntoon, kaiketi...


Pirtin punatiilitakka vaihtaa väriä tiuhaan tahtiin. Ensin maalattiin valkoisella pohjamaalilla ja seuraavaksi pintaan sudittiin mustaa maalia.

Halusin takan pinnasta täysin himmeän, joten valitsin maaliksi Teknoksen Biora Balancen. Yhden maalikaupan myyjän mukaan sen pinta on kestävämpi, kuin Tikkurilan Harmonyn, joka muutoin on vastaava maali. Toisen kaupan myyjän mielestä näissä maaleissa ei ole mitään eroa. No, Biora Balancella mentiin. Mustan sävyksi nappasin Tussin (Y498) Tikkurilan kartasta.

Raportoin takasta lisää, kun saan sen kuvattua luukkuineen päivineen, mutta olen tosi tyytyväinen valitsemaani mustan sävyyn. Ja maalin mattapinta on ihana. Siihen tosin jää kaikki pölyt sun muut hyvin näkyviin. Sehän olisi pitänyt tietää, koska musta lattiakin näyttää aina pölyiseltä vaikka kuinka imuroisi.


Meillä tuppaa käymään niin, että yksi remppa johtaa toiseen. Ja niinhän se meni tälläkin kertaa.

Kun takka pistettiin uusiksi, purkuun meni myös sen vieressä oleva raakalautaseinä. Laudat ulottuivat kiinni vanhaan takkaan, mistä muurari oli jo kertaalleen huomauttanut. Kun takka purettiin, jäi lautaseinä rumasti koholle vanhan takan alta aljastuneesta talon alukuperäisestä tiiliseinän pätkästä.

Tässä kohtaa on isän lapsuudessa ollut alkovi. Seinä on pistetty umpeen, kun sen toiselle puolelle on rakennettu sisävessa. Vessasta taas rempattiin 80-luvulla apukeittiö. Hauskoja nämä talojen vuosien varrella kokemat muutokset.

Eli purkupuuhiin. Raakalaudat ja niiden takana ollut lastulevy poistettiin. Esiin saatiin harva laudoitus, jossa näkyi vielä vanhoja tapetinjämiä. Ne olisi ollut hauska säilyttää, mutta laudoitus oli sekin vielä koholla takan viereiseen seinänpätkään verrattuna, joten ei auttanut muu kuin purkaa lisää.

Kun purkuhommat oli saatu riittävän pitkälle, seinän pintaan kiinnitettiin valkoinen pahvi. Vanhat raakalautaseinän laudat hiottiin ja maalattiin uudelleen ja naulattiin takaisin seinään. Edellisen kerran naulasimme ne seinään hieman kosteina, minkä vuoksi niiden väleihin oli tullut rakoja lautojen kuivuessa. Nyt laudat naulattiin hyvin tiiviisti ja täytteeksi tarvittiin yksi ylimääräinen lauta.

Ja kun tämä homma saatiin tehtyä, tuli sellainen olo, että nyt olisi hyvä hetki korvata huoneen puunvärinen päätyseinä valkoisella laudalla. Eli lautakaupoille ja sudit heilumaan.

2 kommenttia:

  1. Kiitos. Ja joo, kyllä siitä tulee hieno, mutta välillä vähän jännittää, kun aina ei ole ihan helppoa oman pienen päänsä sisällä nähdä lopputulosta ennen kuin se on ihan oikeasti silmien edessä.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...