torstai 14. lokakuuta 2010

Taivaallista kotiruokaa

Lehtikompostiin keväällä kokeilumielessä tuikatut kellarin rapusta löytyneet itäneet perunat olivat tehneet pari kourallista mukuloita. Olivat niin nättejä, että potut kasvavat meillä vastakin lehtien seassa!

Perunoita oli juuri sen verran, että saimme keitettyä kattilallisen vastanostettuja perunoita.

Kaveriksi tein uunilohta. Ihan sitä kaikkein perinteisintä, missä norjanlohifileen päälle ripotellaan reilusti karkeaa merisuolaa ja rouhitaan mustapippuria. Ja sitten uuniin. Suola kaavitaan kypsän kalan päältä pois.

Soosiin perkasin kantarelleja ja suppilovahveroja, jotka haudutin pannulla kuiviksi. Sekaan pari reipasta nokareellista voita ja muutama ruokalusikallinen vehnäjauhoja. Pitää toimia nopeasti, koska sienet ja jauhot imevät voita tehokkaasti. Kun jauhot ovat kostuneet, kaadetaan sekaan maitoa hiljalleen sekoittaen. Ja sitten annetaan hautua. Lopuksi maustetaan suolalla ja valkopippurilla.

Lisäsin itse lopuksi myös ruohosipulia, mutta ihan yhtä hyvin sienten joukkoon olisi voinut laittaa ruskistumaan sipulia ennen jauhojen ja maidon lisäämistä. Jos ihan rehellinen olen, niin olisin itsekin tehnyt niin, mutta unohdin. Mutta toimii siis hyvin ilmankin.

Helppoa ja herkullista! Oli tietenkin tarkoitus, että valmiista annoksista olisi myös kuva, mutta siinä kohtaa kun se muistui mieleen, olivat lautaset jo tyhjenneet...

Englanniksi kutsuisin tätä comfort foodiksi. Tykkään siitä termistä. Onko meillä joku hyvä kotimainen vastine tuolle?

9 kommenttia:

 1. Voih, vastinetta en tähän hätään keksi, mutta hirmuisa nälkä tuli tätä lukiessa! Ymmärrän täysin, että valmis annos jäi kuvaamatta :) Ihana perusruoka, niiiiiin hyvä!

  VastaaPoista
 2. En minäkään kesti vastinetta, mutta vesi tuli kielelle. Ihanaa ruokaa varmasti. Minä tykkään ihan kamalasti noista kaikista raaka-aineista ja teidän potut on kyllä kaunottaria.

  VastaaPoista
 3. Kotiruoka kunniaan! Voiko tuon parempaa tosiaan ollakaan?

  VastaaPoista
 4. My domestic response is...... it is perfect perfect comfort food! Oh yes please looks yummy!!x

  VastaaPoista
 5. Erika, Kirjailijatar, Liisu - Miksi tulee niin kovin harvoin tehtyä tällaisia perusjuttuja? Alan täällä herätellä äidin kotitalouskirjaan perehtymistä ja perinneruokaviikkoa. Tai miksei kuukauttakin!

  Betty Zee - Comfort food exactly! I really like that term and have been trying to figure out what we would call that in Finnish. No luck so far.

  VastaaPoista
 6. Jotenkin niin rehellistä ruokaa, perusjuttuja, jotka eivät koristelemalla parane. Voisiko olla jopa lohturuokaa?

  VastaaPoista
 7. Pirkko - Sisältääkö lohturuoka oletuksen siitä, että kaipaa lohdutusta?

  VastaaPoista
 8. Mietin tuota itsekin, ja sitten heti perään, että sama ruoka voi toimia tarvittaessa lohturuokana ja muulloin vaikka voimaruokana tai inspiraatioruokana.

  VastaaPoista
 9. Pirkko - Niinpä. Mutta jotenkin siinä comfort foodissa nuo kaikki yhdistyy hienosti. Mutta "hyvän olon ruoka" kuulostaa vähän kököltä. Ja mukavuusruoka vasta kuulostaakin.

  VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...