torstai 4. marraskuuta 2010

Lisää kotiruokaa: Juureskeitto ja sämpylät



Jonin bravuri on juureskeitto, joka on aivan lyömätön perinneherkku pimeneviin syysiltoihin. Sen kanssa tarjoillaan juuressämpylöitä.

Joni tekee keiton suunnilleen näin:

Keitetään vettä reilun litran verran. Lisätään yksi kasvisliemikuutio sekä reilu hyppysellinen maustepippuria ja kuivattua lipstikkaa.

Pilkotaan kourallinen perunoita, muutama porkkana, yksi lanttu, pala juuriselleriä sekä pari sipulia. Jos ilmassa on flunssaa, voi sekaan heittää muutaman kokonaisen kuoritun valkosipulinkynnen. Tällä kertaa mukaan livahti myös jääkaapin perälle unohtunut kesäkurpitsan pätkä.

Juurekset keitetään kypsäksi. Keitto maustetaan suolalla maun mukaan ja annetaan tekeytyä kannen alla hetken aikaa. Pinnalle voi heittää persiljasilppua, jos muistaa. Me muistamme aika harvoin.


Minä leivoin sämpylät edellispäiväiseen peruna-bataatti-porkkanamuhennokseen tähän tapaan:

Sekoitin vajaan 50 hiivaa ja teelusikallinen hunajaa 2,5 dl:aan vettä. Annoin seistä, kunnes liemi kupli. Lisäsin n. 2,5 desiä muhennosta (perunamuusi käy, samoin muhennettu porkkana, tai mitä löytyy) ja reilun teelusikallisen suolaa. Lorautin vielä joukkoon hieman rypsiöljyä sekä pari hyppysellistä kurpitsansiemeniä.

Jauhoina käytin täysjyväpitoisia sämpyläjauhoja. Tykkään niistä, koska niissä on sattumia pureskeltaviksi. Lisäsin jauhoja n. 10 desiä. Mitä pidempään taikinaa vaivaa, sitä paremman sitkon saa. Tärkein mitta tässä on näppituntuma. Jauhoja on riittävästi, kun taikinaa pysyy sen verran kasassa, että ei leviä, kun sitä nostelee pellille. Mitä löysemmäksi taikinan jättää, sitä parempia sämpylöistä tulee.

Kauhoin sormiin tarttuvan taikinan jauhoisilla käsillä uunipellille keoiksi, sen kummemmin niitä muotoilematta. Laitoin sämpylät kylmään uuniin ja uunin vasta sitten päälle. Tämä on äidin nerokas keksintö sämpylöiden nostattamiseen. Mutta täytyy pitää varansa, että huomaa koska alkavat paistua!

Uunin lämmettyä 225 asteeseen, annoin paistua n. 10 minuuttia. Vähän ennen kuin olivat kypsiä tein äidin opettaman tempun - ripsaisin uuniin vähän vettä (tai itseasiassa sitä taisi hulahtaa puoli lasillista) ja suljin uuninluukun kiireesti. Höyrytys antaa sämpylöille rapean kuoren.

Sämpylät ovat kypsiä, kun ne tuntuvat kevyiltä ja pohjaa kopauttaessa kuuluu pieni kumina.

Nautitaan kuumina, isolla voinokareella voideltuna.

3 kommenttia:

  1. Ilkeää, tulin juuri kotiin ja on kamala nälkä :) No, nyt vähän juksaan. Söin jo jogurttia, mutta on vieläkin nälkä!

    VastaaPoista
  2. Mulle saa tarjoilla sunnuntaina tuoreita sämpylöitä ja keittoa : )

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...