sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Maailman parhaat tortut



Pikkuisen olen myöhässä runebergeineni, mutta koska tämä herkku on kiistatta maailman paras leivonnainen, kannatan lujasti runebergintorttujen vapauttamista sesongista. Nämä herkut maistuvat ihan ympäri vuoden. Meillä näitä on tehty viikoittain tammikuusta alkaen. Enkä ajatellut vähään aikaa lopettaa.

Koska runebergintortut ovat suuri intohimoni, olen vuosien varrella kokeillut aika montaa erilaista reseptiä ja varmaan suunnilleen kaikkia lähialueelta saatavilla olevia leipomoiden luomuksia. Runebergissä pitää olla oikea suutuntuma, siinä pitää olla pureskeltavaa. Kova se ei tietenkään saa olla, mutta ei missään tapauksessa mikään luonteeton pehmeä höttö myöskään. Ja kostea, mutta ei märkä. Ja punssi ja karvasmanteli saavat maistua, mutta esanssinen torttu ei tee vaikutusta. Kaupan runebegeissä nämä vaatimukset harvoin toteutuvat ja siksi olen pitkään metsästänyt täydellistä ohjetta.


Sain äidiltä joululahjaksi Pia-Maria Lehtolan ja Tomi Parkkolan Talviunelmia -kirjan ja sen tortturesepti haiskahti heti ensilukemalta erinomaiselta. Ja useamman kerran sitä testanneena sanoisin, että resepti on (pienellä viilauksella) paras, mihin olen törmännyt.


Lisäsin reseptiin mantelilastuja ja karvasmanteliuutetta. Usein karvasmanteli laitetaan taikinan sekaan, mutta minusta parempi tulos tulee, kun karvasmantelin lisää vasta kostutusvaiheessa. Ja kuorrutuksen pitää mielestäni ehdottomasti olla sitruunainen. Mutta voihan sen tomusokerin vallan hyvin sekoittaa vesitilkkaankin, jos tykkää.


Runebergin tortut (n. 10 muffinssivuokakokoista)


1 dl jauhettuja manteleita (laitoin mantelijauhoja ja korvasin osa mantelilastuilla, joita vähän murskasin sormilla, koska halusin taikinaan tekstuuria)
1 dl piparkakkumuruja
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
150g voita
1,5 dl ruokosokeria
2 munaa

kostutus: 
n. 1 rkl punssia
1 tippa karvasmanteliaromia
n. 1 rkl vettä

kuorrutus: 
vadelmahilloa
sitruunamehua
tomusokeria

Sekoita kuivat aineet. Vatkaa lämmin voi ja sokeri. Sekoita munat joukkoon ja sen jälkeen kuivat aineet. Nostele taikina lusikoiden avulla voideltuihin vuokiin. Paista 200 asteessa n. 17 minuuttia (syvissä runebergvuoissa parikymmentä minuuttia). Anna jäähtyä.

Sekoita punssi, karvasmanteliöljy ja vesi. Kostuta tortut. Laita torttujen keskelle nokare vadelmahilloa. Purista pieni määrä sitruunamehua ja sekoita siihen tomusokeria niin, että kuorrutus on paksua. Liian notkea kuorrutus valuu ja on kuivuttuaan hailakkaa. Valuta kuorrutusta vadelmahillonokareen ympärille.

Ota mukava asento, kuppi kuumaa kaveriksi ja nauti!

4 kommenttia:

  1. Mmmm onpas ne herkullisen näköisiä! En todellakaan aio jättää näiden leipomista seuraavaan Runebergin päivään!

    VastaaPoista
  2. Ahhhh, oon täysin samaa mieltä, tortut menee vuodenaikaan kuin vuodenaikaan. Onpa muuten myös söpöt pikkuvuoat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska kuulla, että muutkin tykkää runebergeistä. Tunnen myös monia, jotka eivät voi sietää niitä. Outoa...

      Nuo vuoat on tosi söpöt, mutta käytännöllisyydessä on hieman toivomisen varaa. Nimittäin tuo kuorimaveitsi tuossa kuvassa on ihan ehdoton, että tortut saa irti vuoista. Eikä se silti ole helppoa...

      Poista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...