lauantai 15. syyskuuta 2012

Pitkiä pellavia!


Ollaan Pikkutyypin pysytelty enimmäkseen maalla, vaikka tarkoitus oli syksyn koitettua muuttaa takaisin kaupunkiin. Mutta ei me malteta vielä urbanisoitua. On ihan liian kivaa, kun voi olla vapaasti pihalla ja muutenkin tilaa on paljon enemmän.

Käytiin kylän lasten perinnekerhossa tutustumassa pellavaan. Nyhdettiin varsia irti kylän yhteisestä pellosta ja sen jälkeen etsittiin valmiiksi kuivatuista ja liotetuista pellavista niitä kuituja, josta tehdään lankaa.

Mietin, että kukakohan on mahtanut keksiä, että kun niitä varsia ensin kuivaa ja sitten liottaa, niin sitten sieltä saa esiin kangastarpeita. Tuollaiset asiat ovat loputtoman kiinnostavia. Sellaiset, että joku on joskus keksinyt jotain ihan uutta.

Vasta kotona huomasin iloita yhteisöllisyydestä, josta olen päässyt osalliseksi. Että meillä on kylällä sellainen kerho, jonne voi tuoda lapsensa ja oppia itsekin jotain uutta. Syksyn aikana meinataan ainakin opetella tanhuja. Aina joku äiti tai isä vetää kerhoa ja keksii tekemistä. Isommat lapset voivat tulla kerhoon ihan itsekseenkin ja sillä aikaa äidit ja isät ehtivät vaikka kauppaan tai kotiin lukemaan lehden ihan rauhassa. Aika luksusta!

Lapsen myötä olen vakuuttunut siitä, että ihmisten on paras asua laumassa. Oli se sitten perhettä tai kaveriporukkaa tai mitä vaan. Minä tulen onnelliseksi siitä, että autetaan ja otetaan yhdessä vastuuta. Elämästä tulee tylsää, jos olemme kaikki ihan kokonaan vaan oman onnemme seppiä. Näin sanon minä.

--

Our village has a monthly kids tradition club. It's always one of the village mom's or dad's who leads it and talks about old ways and traditions. This time we learnt about linen and got to pick our own from the communal village paddock.

It made me wonder how someone has found the fibers inside the plant and figured out that they make a pretty good fabric. Apparently it was some Egyptian character ages ago. I wonder what that person thought about his or her discovery. I bet they did not think that thousands of years later we'd be growing it in Finland and teaching our kids about it.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...