lauantai 21. toukokuuta 2016

Charleston


Lauantaina matkustettiin Liisan kanssa junalla Glynden kylään, josta jatkoimme jalkapatikalla Charlestoniin. Kävelyreitti kulki kartanon tiluksien läpi, lammashakojen välistä ja peltojen reunoja seuraavia hiekkateitä pitkin. Reilun tunnin patikkamatkalla saatiin pieni annos englantilaista maaseutua, jonka näkemisestä aina haaveilen.

Sata vuotta sitten Charlestoniin asettuivat taiteilijat Vanessa Bell ja Duncan Grant. Vanessan pikkusisko Virginia Woolf asui myös samalla seudulla. Talossa vietettiin ihan perinteistä taiteilijaelämää, maalailtiin seinille ja astioihin ja mihin milloinkin. Vieraita riitti ja omat huoneensa saivat myös Vanessan aviomies Clive Bell ja Duncanin ex-heila John Maynard Keynes, joka lopulta asettui ballerinavaimonsa kanssa läheiseen maalaistaloon. Vanessa ja Duncan saivat Charlestonissa tyttären, joka myöhemmin meni naimisiin Duncanin ex-rakastajan kanssa. Voin kuvitella, että lähiseudun maalaisilla on ollut mehukkaita juoruja jaettavana.

Taloon pääsee tutustumaan noin tunnin mittaisella opastetulla kierroksella, jolla saa mielenkiintoista tietoa talon ja sen asukkaiden vaiheista. Aika paljon talossa vierailleiden nimiä menee kyllä ohi, jollei tunne brittiläistä kulttuurihistoriaa. Mutta persoonallinen on tämäkin taiteilijatalo. Itselleni jäi parhaiten mieleen kierroksen päätös Vanessa ja Duncanin valoisaan ja värikkääseen ateljeehen.

Lapsille kierros talossa oli liikaa, heidät pistettiin Liisan kanssa pihalle heti ensimmäisen huoneen jälkeen. Liisalle suuri kiitos siitä, että pääsimme Jonin kanssa rauhassa kurkistamaan sisälle.


Talon edustalla on iso lampi ja seinustalta käydään portista muurein rajattuun puutarhaan, joka on hyvin suunniteltu kukkiva sekamelska. Jo toukokuun alkupuolella täällä kukkii tosi runsaasti sekä talon edustalla että puutarhassa.


Puutarha koostuu pienestä hyötytarhasta, kivetystä alueesta ja leveistä perennapenkeistä, joiden välissä on pieni nurmikko. Kaikki puut ovat pieniä, omenaa, päärynää ja muuta kukkivaa pikkupuuta. 

Perennapenkit ovat ihanaa sekamelskaa. Täällä ei ole noudatettu sääntöä, jonka mukaan isommat yhden lajien istutusalueet ovat näyttävämpiä. Ainakin näennäisesti eri perennoja on ripoteltu sinne tänne. Tykkäsin tosi paljon perennapenkeissä rehottavasta lemmikistä, joka antoi viehkon taustan kirjaville tulppaaneille ja narsisseille.


Tässä puutarhassa ei istutuksia ole sommiteltu värien mukaan vaan kaikki on iloisen kirjavaa. Ensimmäistä kertaa ymmärsin, että tyräkkikin voi olla hieno kasvi. Ehkä sellaiselle pitää löytää tilaa omastakin puutarhasta.


Leveiden perennapenkkien välissä kulkevat tosi säntilliset polut. Melkein kaikissa puutarhan pikkupuissa kiipeili joku köynnös, useimmiten kärhö tai ruusu. Täällä puut kukkivat siis kahteen otteeseen.

Kuulemma puutarha ei aina ollut näin hehkeä. Vanessan poika kuvaili tässä kohtaa sijainnutta keittiötarhaa kuravelliksi. Nyt talon huoneista on kuitenkin aivan huikeat näköalat puutarhaan tai talon edustan lammelle.--

On Saturday we caught a train to the village of Glynde and walked to Charleston to see the house and garden where once lived artists Vanessa Bell and Duncan Grant.

I loved seeing a bit of that famous English country side as well as hearing about the household in Charleston which was quite unconventional. And the garden is such a wonderfully organised mess of color and different shades and shapes of green.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...