perjantai 21. syyskuuta 2012

Muunnelmia kesäkurpitsakeitosta


Kesäkurpitsat ovat taas olleet huiman satoisia. Tänä vuonna olen pitänyt huolen siitä, että olen muistanut kurkistaa penkkeihin päivittäin, syynännyt taimet tarkkaan ja poiminut kurpitsat ennen, kuin ne ovat kasvaneet valtaisiksi.

Tämän vuoden suosikiksi on muodostunut omenakurpitsa, jonka siemeniä löysin siemenkokoelmastani keväällä. Tiedä häntä mistä ovat sinne tulleet, mutta itivät kasvihuoneessa niin runsaslukuisesti, että olin vähän hukassa taimien kanssa, kun olin jo ehtinyt istuttaa perinteiset kesäkurpitsat kurpitsapenkkiin. Onneksi omenakurpitsoille löytyi sijaa uusissa kasvulavoissa. Laji oli mulle ihan vieras, mutta olen käyttänyt niitä ihan samoin kuin kesäkurpitsoja, eikä maussa ja olomuodossa ole juuri muuta eroa kuin muoto. Mänä pyöreät pallerot on aivan loistavia täytettyinä. Täytteen pysyy paljon paremmin kyydissä, kuin pitkulaisilla kollegoillaan.

Mutta tämän syksyn bravuriksi on muodostunut kesäkurpitsakeitto. Perusreseptini on ollut tällainen:

pari keskikokoista tai yksi isoksi venähtänyt kesäkurpitsa (puolisen kiloa) pilkottuna
iso nokare voita
2 sipulia pilkottuna
reilu 5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
suolaa ja pippuria

Voi sulatetaan kattilassa ja kesäkurpitsa ja sipuli kuullotetaan siinä. Vettä ja liemikuutio perään ja kypsennetään, kunnes kesäkurpitsa on pehmeää. Sitten surrutellaan sauvavatkaimella soseeksi ja maustetaan suolalla ja pippurilla oman maun mukaan.

Tuota ohjetta olen sitten varioinut sen mukaan, mitä kaapista on löytynyt. Olen lorauttanut sekaan reilusti kermaa ja tarjoillut raejuuston kanssa. Olen silpunnut sekaan persiljaa ja kipannut smetanapurkin jämät kyytiin. Viime kerralla tein ihan tuon perusreseptin mukaisen keiton ja murustin pinnalle fetaa. Hyvää tuli myös, kun laitoin mukaan inan savusuolaa.

Pikkutyyppikin tykkää kovasti!

--

Zucchinis have been ever so productive, as always. This year's darlings are the round ones.

We've eaten lots of soup. I use this good basic recipe:


about half a kilo of zucchini chopped
a good lump of butter
2 onions chopped
about 5 dl water
1 vegetable stock cube
salt and pepper

Melt butter in a pot and saute the onion and zucchini for a few minutes. Pour in the water and throw in the stick cube. Cook until the zucchini is tender. Puree the soup in a blender. Add salt and pepper to taste.

I've made lots of variations of this recipe. I've added cream and parsley. I've served it with cottage cheese and another time with feta. Sour cream also works well. And a hint of smoked salt is great as well.

Little I is also a big fan!

4 kommenttia:

  1. Mä en kestä, pikkutyyppi on ihana! Tuo kuva on vallan mainio. Hihittelen täällä itsekseni.

    Muuttuukohan pikkutyyppi joskus tyypiksi?

    VastaaPoista
  2. Hmm, tyyppi kuulostaa vieraalta. Eli ei muutu!

    Kaveri on kova matkustamaan kottikärryissä ympäri pihaa.

    VastaaPoista
  3. Pakko laitta sulle oma lemppari kesäkurpitsaresepti :)

    N. kilo kurpitsaa viipaleina, valkosipulia maun mukaan, iso nippu persiljaa, voita, suolaa, mustapippuria ja mustaa Koskenlaskijaa. Kesäkurpitsaviipaleet, valkosipuli ja silputtu persilja kuullotetaan padassa ja maustetaan. Sekaan viipaloidaan ainakin puoli pakettia juustoa ja sitten kuumaan uuniin kunnes sopivaa. Ihan järjettömän hyvää!

    VastaaPoista
  4. ii - Kuulostaa hyvältä. Ja helpoltakin vielä. Pitää kokeilla!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...