torstai 1. lokakuuta 2009

Äidin mysliOlen kasvanut vähän erilaisella myslillä kuin Liisan siskon mysli. Meillä on äiti tehnyt mysliä tällä ohjeella niin kauan kuin jaksan muistaa. Ja tekee vieläkin. Tätä mysliä löytyy meiltäkin melkein aina kaapista, aina vähän erilaisin muunnelmin. Perusainekset ovat kuitenkin aina samat.

1/2 kg isoja kaurahiutaleita
2 dl ruishiutaleita (voi käyttää myös vehnähiutaleita)
2 dl kauraleseitä
2 dl auringonkukan siemeniä
2 dl pellavansiemeniä
2 dl fariinisokeria
2 dl vehnänalkioita
loraus rypsiöljyä
pari kourallista rusinoita

Kuivat aineet (lukuunottamatta vehnänalkioita) sekoitetaan kulhossa. Öljyä lorautetaan reunalliselle uunipellille. Mysliainekset levitetään pellille. Mysliä paahdetaan uunissa 150 asteessa n. puoli tuntia. Mysliä kannattaa sekoittaa n. vartin kuluttua uuniin laittamisesta. Myslin annetaan jäähtyä. Lisätään sekaan vehnänalkiot ja rusinat. Pistetään purkkiin.

Lisään joukkoon myös kurpitsansiemeniä tai kuivia hedelmiä, jos niitä sattuu kaapista löytymään. Vehnänalkiot jätän usein laittamatta, mutta jos niitä on, laitan ne aina joukkoon vasta paahtamisen jälkeen. Muistelen, että äiti on opettanut, että niistä lähtee lämmitettäessä jotakin ravintoaineita. En tiedä muistanko tuota oikein ja onko asiassa edes perää, mutta pidän yllä perinnettä (joka sekin siis on mahdollisesti kuvitteellinen...).

Ehkä äidillä on tähän jotain kommentoitavaa?

1 kommentti:

  1. Ihan asianmukaisesti olet myslireseptin bongannut. Resepti on alunperin joogaopistolta. Kuten sinäkin, me varioitiin sitä aina sen mukaan, mitä perusaineitten lisäksi sattui olemaan. Mitä tulee vehnän alkioihin, ne kannattaa lisätä vasta suoraan syötävään mysliin. Alkio ovat rasvaisia ja ne säilyvät parhaiten jääkaapissa. Tästä syystä niitä ei myöskään kannata laittaa uuniin paahtumaan. Tämä on täydellinen ruoka, aamiaiseksi, lounaaksi, päivälliseksi tai jos tarvitsee pitkäaikaista nälän karkoittajaa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...