maanantai 19. lokakuuta 2009

Yksi asia johtaa toiseen - eli miten valmistaa 4 kiloa porkkanoita puolessatoista tunnissa





Tilasin Porkkanapojalta porkkanoita. Porkkanapojan porkkanat tulevat 25 kilon säkissä. Se on aika paljon porkkanaa.

Olen tehnyt porkkanaraastetta ja porkkanakeittoa, antanut porkkanoita Mummille porkkanalaatikkoa varten ja kavereille lapsen ja koiran herkkupaloiksi sekä hemmotellut naapurin pollea. Ja porkkanoita piisaa.

Tänään pakkasin ison pussillisen porkkanoita mukaan, kun lähdettiin Hamarista. Vapaapäivän jäljiltä oli alkuillasta virtaa ja päätin tehdä porkkanamehua.

Porkkanoita pestessäni ja pilkkoessani muistin, että mukaan tulivat myös vihreinä poimitut kirsikkatomaatit, jotka olivat kyllä punertuneet huoneenlämmössä, mutta olivat vielä kovia. Päätin tehdä niistä tomaattikeiton siinä sivussa.

Porkkanoita mehustaessani mietin iänikuista mehustajan dilemmaa - mitä tehdä mehustuksesta jätteeksi jäävälle vihannesmössölle? Se olisi oivallista kompostiin, mutta kun sitä on niin hankala säilyttää kaupungissa siihen asti, että pääsee kompostille. Keksin heittää sitä keiton sekaan. Tomaattikeitosta tulikin tomaatti-porkkanakeitto.

Mutta porkkanoita vaan piisasi ja mehukannu oli jo täynnä. Eihän siinä ollut muuta vaihtoehtoa kuin tehdä porkkanakakku. Tai porkkanamuffinsseja, kun en löytänyt itseäni miellyttävää vuokaa. Porkkanakakkuun tulee muuten yllättävän paljon porkkanaa! Tämä vinkiksi kaikille muillekin, joilla on kilokaupalla porkkanoita nurkissa.

Kaiken tämän jälkeen jäljellä oli yksi pieni porkkana, jonka rouskutin alkupalaksi.

Loppuillan aionkin vaan syödä ja juoda ja kutoa!

Tomaatti-porkkanakeittoon tuli seuraavat ainekset (kaikki määrät hyvin suurpiirteisiä):

3 pientä sipulia
4 kynttä valkosipulia
1 kg kirsikkatomaatteja
3 tölkkiä tomaattimurskaa
3 dl porkkanamössöä (tai porkkanaraastetta)
1 paketti voimakasta Koskenlaskijaa
ripaus chiliä
reilusti mustapippuria
oman maun mukaan suolaa ja pippuria

Porkkanakakkutaikinan tein mukaellen Donna Hayn reseptiä:

3 1/2 dl fariinisokeria
2 dl rypsiöljyä
3 munaa
4 dl grahamjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
pieni ripaus kardemummaa
6 dl porkkanaraastetta
hyppysellinen lipstikkaa
kourallinen rusinoita (Liisa, nämä voi jättää pois! ;) )
rouhittuja pähkinöitä

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Vatkaa sokeria ja öljyä pari minuuttia. Lisää munat yksi kerrallaan ja vatkaa hyvin. Lisää jauhot, leivinjauhe, sooda ja mausteet. Sekoita ja lisää porkkanaraaste, rusinat ja pähkinät. Kaada taikina voideltuun kakku- tai muffinssivuokaan. Paista n. 45 minuuttia.

Porkkanakakun voi jäähdyttämisen jälkeen kuorruttaa tuorejuustokuorrutuksella. Meillä muffinit tekivät kauppansa lämpimiltään ilman kuorrutustakin. Kuorrutus syntyy näin:

Sekoita 250 g tuorejuustoa ja 1 dl tomusokeria sekä tujaus sitruunamehua. Nami nami!

2 kommenttia:

  1. Huh, huh, Porkkanapoika heitti aika haasteen! Mutta tulokset näyttävät oikein hyviltä! Jokos sulla on uudet porkkanat tilauksessa...

    VastaaPoista
  2. Tulee ihan vesi kielelle pelkistä muistoista. Mikään ei lyö laudalta vasta puristettua porkkanamehua, varsinkin, kun porkkanat on kasvaneet omassa maassa.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...