maanantai 23. marraskuuta 2009

Marraskuun kotiruoka

Olen viime aikoina ollut ihan hirveän laiska tekemään ruokaa. Ruuanlaitto ei ole vaan inspiroinut. Siitä on tullut välttämätön homma, mikä olisi kiva hoitaa mahdollisimman helposti pois päiväjärjestyksestä. Ruoka kyllä maistuu ja haluaisin siitä nautiskella, enkä ollenkaan tykkää tästä tämänhetkisestä suhtautumisestani. Mutta vapaata aikaa tuntuu olevan niin kovin vähän ja haluaisin käyttää sen kaikenlaisten kivojen juttujen parissa. Ja ruuanlaitto ei nyt tunnu olevan ihan valtavan korkealla listallani. Ehkä se pitää vaan hyväksyä.

Sen verran jaksan kumminkin nipottaa, että eineksiin en sorru. Mutta pastaa olen laittanut useammin kuin olisi väliksi. Ja kauppaan mennessäni ainoa ruoka, mikä tulee mieleen on sosekeitto. Sitä meillä syödään vähän liiankin usein.

Onneksi Jonilla on viime aikoina ollut virtaa ruuanlaittoon. Oma asenteeni ruuanlaittoon on hyppysellinen sitä ja toinen tätä. Joni on paljon pedantimpi ja ottaa projektikseen opetella joidenkin ruokien valmistamista niin pitkään, että homma sujuu täydellisesti. Tänä syksynä työn alla on ollut sushiriisi. Joni on viilannut riisin pesua, keittoveden ja riisin suhdetta, keitetyn riisin jäähdytystä ja maustamista pari viikkoa. Riisiä, lohta ja wasabia on kulunut. Ja harjoitus on tehnyt mestarin!

Sushiriisi kahdelle:

2 dl hyvin pestyä sushiriisiä (riisiä huuhdotaan kylmällä vedellä, kunnes vesi säilyy kirkkaana)
3 dl vettä

reilu ruokalusikallinen riisiviinietikkaa
sokeria
suolaa

Vesi, riisi ja hiven suolaa laitetaan kattilaan. Riisi tasoitetaan kattilan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Kun vesi on kiehahtanut, lämpöä lasketaan. Riisiä ei saa sekoittaa! 10-15 minuutin jälkeen riisiä voi maistaa. Riisin kuuluu olla rapsakkaa. Lämpö otetaan pois ja kansi suljetaan. Riisiä höyrykypsennetään, kunnes se on kypsää.

Mausteet sekoitetaan. Sopiva suhde syntyy maistamalla. Liemen tulee olla hieman makeaa. Liemi lisätään riisin joukkoon riisiä nostelemalla (Ei saa sekoittaa!). Maustettu riisi levitetään jäähtymään. Jäähtymistä nopeutetaan viuhkalla (meidän tapauksessa kirjekuorella) löyhytellen.

Jäähtynyt riisi muotoillaan kämmenpohjassa jämäkästi painellen. Jokaisen palluran jälkeen kädet huuhdellaan viileässä vedessä.

2 kommenttia:

  1. Aivan taivaallisen näköistä lohta! Ja kai sushi voidaan lisätä uuden vuoden perinneruokalistaan?

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti! Pitää vaan ostaa hyvää lohta ja syödä se heti ensimmäisenä iltana.

    Muistelin täällä, että oliko sekin uusi vuosi, kun ostettiin muka iso file lohta, jota piti paistaa. Mutta sitten se kaikki syötiinkin heti mökille saavuttaessa soijakastikkeen kanssa välipalaksi.

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...