lauantai 22. elokuuta 2009

Rapujuhlat huvimajassa


Rapujuhlien puitteet olivat tänä vuonna entistä ehommat, kun olin saanut lomalla huvimajan paneloitua ja maalattua.

Vanhan kiikkerän pöydän korvasi uusi pöytä, johon kuusi rapujuhlijaa mahtui aivan mainiosti. Pöydän jalan on Mummin veli kuulemma tuonut joskus vuosikymmeniä sitten Helsingistä. Se on ollut jossakin kahvilassa aiemmin. Isä oli tehnyt sille joskus kannen, mutta se oli jäänyt viimeistelyä vaille ja koko komeus oli ollut vuosia ladossa ison tavarakasan alla. Nyt kaivoimme sen esiin hioimme ja pyöristimme kannen.

Pöytä maalattiin talon maalauksesta jääneellä keltaisella maalilla, että se kestäisi ulkokelejä. Maalille oli kuitenkin n. 25 vuoden säilytyksen aikana tainnut sattua jotain, kun se ei kuivu ollenkaan. Pinta on reilun viikon jälkeen yhä nihkeä, mutta kukkaliinan alla pieni kosteus ei haitannut. Pitää seuraavaksi kantaa pöytä takaisin latoon ja raaputtaa pinta pois ja koittaa vähän tuoreemmalla maalilla.


Liinan muuten ostin viime vuonna Turun iltatorilta. Myyjä kertoi, että kangas on tuotu Ruotsista asti ja entisessä elämässään se oli ollut muistaakseni keittiön pöytäliina ja sillä oli ollut kaverina samasta kankaasta tehdyt verhot, jotka jäivät vielä alkuperäiselle omistajalle.

Rapuliemi tehtiin tällä reseptillä:

1 kg rapuja
2 l vettä
1/2 dl karkeaa merisuolaa
2 palaa sokeria
runsaasti tilliä.

Keitä liemiaineksia n. 5 minuuttia. Anna rapujen maustua liemessä vähintään 8 tuntia.

Rapujen seurana oli kanttarellipiirasta (kuvassa taustalla - olimme niin nälkäisiä, että piirakasta taisi jäädä kuva ottamatta), joka oli aivan taivaallista. Kiersimme perjantaina vanhat kanttarellipaikat, jotka eivät taaskaan tuottaneet pettymystä ja sieniä riitti sekä piiraaseen että frittataan, jonka Liisa teki Annille, joka on tällä kertaa sellaisella dietillä, johon ei sisälly sokeria eikä viljatuotteita.

Kanttarellipiiras tehtiin suunnilleen näin:

pohja:
n. 100 g voita
n. 2 rkl lämmintä vettä
n. 1 tl suolaa
sämpyläjauhoja (ehkä n. 5 dl)

Voi, vesi ja suola laitetaan suoraan piirakkavatiin, jauhot lisätään vähän kerrallaan ja taikina nipistellään käsin. Kun taikinan koostumus on sopiva, se painellaan vuokaan. Pohjaa esipaistettiin n. 7 minuuttia.

täyte:
n. 1 l paistettuja kanttarelleja
n. 1 sipuli silputtuna ja paistettuna voinokareen ja kanttarellien kanssa
ripaus suolaa ja valkopippuria

munamaito:
3 munaa
2 dl kahvikermaa
1 dl luomukevytmaitoa

Pinnalle laitettiin vielä desin verran Emmental-raastetta. Piiras oli 200C:ssä noin puoli tuntia.

1 kommentti:

  1. Pitää kai tunnustaa, että söimme ihan pakastealtaan kiinalaisia rapuja. Sulatimme ravut, kaadoimmme pakasteliemen pois, huuhtelimme ravut ja laitoimme uimaan uuteen tekemäämme liemeen. Oikein herkullista!!!

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...