maanantai 17. tammikuuta 2011

Raparperipiiras tattarijauhoista




Läheiselläni on ruokavillitys. Pääosin hiilareihin liittyvä sellainen, mutta ylipäänsä perinteiset ruokatarvikkeet ovat nyt päivän sana. Tattaria piti kokeilla.

Kun olin lapsi, äiti teki tattarista puuroa ja velliä. Silloin se oli vähän friikkiä. Kenenkään koulukaverin kotona ei sellaisia herkkuja ollut tarjolla. Meillä oli myös itse tehtyä terveysvoita, mutta ei siitä sen enempää tällä kertaa.

Tattarijauhoista valmistui makoisa raparperipiiras. Jauhot ovat aika aromikkaita, mutta tykkäsin kyllä. Tässä piirakassa on aika paljon enemmän luonnetta, kuin vehnäjauhoilla tehdyssä.

Jos piirasta haluaa tarjota keliaakikolle, pitää kaurahiutaleiden sijaan käyttää tattarihiutaleita. Meillä ei niitä ollut, mutta ei ollut keliaakikkoakaan.

Piiraspohja syntyi näistä aineksista

100 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kanelia
1/2 tl inkivääriä
ripaus kardemummaa

Päälle laitettiin

5 dl raparperia viipaloituna
2 omenaa lohkoina tai palasina

Muruseokseen tuli

50 g sulatettua voita
1 dl siirappia
1 dl tattarijauhoja
1/2 dl kauhahiutaleita tai tattarihiutaleita

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja sekoita voin, sokerin ja munien joukkoon. Levitä taikina piirasvuokaan.

Pilko raparperi ja omenat. Pakastetut raparperit käyvät myös oikein hyvin. Levitä taikinan pinnalle.

Sekoita muruseoksen ainekset ja nypi muruiksi piiraan pinnalle.

Paista 175 asteessa n. 35 minuuttia. Tarjoile lämpöisenä vaniljajätskin kanssa.

4 kommenttia:

  1. Mums, pidän sekä tattarista että raparperista. Ajattelepas, sitä hetkeä, kun keväällä ne raparperin varret kurkkaavat mullasta!

    VastaaPoista
  2. Minä en osaa käyttää tattaria. Ei siitä tehty kotonakaan mitään. Naapurissa syötiin talkkunaa ja siitä tykkään. Se nyt on ihan eri asia, mutta kun en osaa tuosta tattarista mitään sanoa. Paitsi että siitä tulee mieleen tataari. Syököhän ne tattaria?

    VastaaPoista
  3. Hih, onko tämä nyt sellainen pellinkipiiras? Mullekin tuo tattari on kyllä aika tuntematon tuote. Piiras kuulostaa kyllä aivan taivaalliselta!

    VastaaPoista
  4. Omenaminttu - Oih, raparperin kurkistus mullan alta on kyllä kevään kohokohtia! Ja ne ensimmäiset mehukkaat varret. Ah!

    Kirjailijatar - Tataareja meikin mietittiin, kun tuota leivottiin. Mutta minä en ainakaan tiennyt sitä, että tattari ei oikeastaan ole viljaa, kun se ei ole heinäkasvi vaan kaksisirkkainen. Mitä ikinä se sitten tarkoittaakin.

    Ja meilläpäin talkkuna on piapoa ja sitä kuuluu syödä kesällä.

    Liisa - Täytyy sanoa, että tuo pellinki on mulle ihan vieras juttu. Mutta ilmeisesti se ei ole, kun tattarissa on hiilareita?

    VastaaPoista

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...